De Net-Niet-Drs.
Titels. Verdient na jarenlange studie en soms in combinatie met werk. Niets op af te dingen. Maar hoe ga hier mee om? In mijn schooltijd leerde we de aanspreektitels die hierbij horen. Hoeveel mensen kennen deze nog? Niet veel brieven, als die sowieso nog geschreven worden, maar ook mails, beginnen met weledelgestrenge mevrouw. Oubollig? Waarom wordt dit niet meer gedaan. Devaluatie van onze opleidingen of desinteresse van de titelbezitter?
Nederlandse opleidingen zijn niet toonaangevend in de wereld, maar slecht doen we het ook niet. Om daar het weglaten van titels op af te wentelen is wat kort door de bocht. Desinteresse van de bezitter? Mogelijk. De laatste 30 jaar is studeren een algemeen goed geworden en niet meer iets voor de rijken. Hoewel studenten van nu het tegendeel willen aantonen.
Studeren is voor iedereen en deze toegankelijkheid geeft een titel mogelijk minder aanzien. Ligt de reden ook niet in de diversiteit? Was 20 jaar geleden een zakenman herkenbaar aan zijn pak, auto en taal? Tegenwoordig wordt er zeker nog een pak gedragen, maar casual friday bestaat al eeuwen niet meer. Er wordt flink afgewisseld qua kleding en de auto is nog wel onze heilige koe, maar de zuilencultuur is hier ook helemaal verdwenen.
Door onze verschillende en veranderende interesses wordt onderwijs anders bekeken. Kwaliteiten worden niet meer blootgelegd door een diploma, maar door wat iemand kan. Je kunt je afvragen of Hogescholen en Universiteiten überhaupt het tempo van de maatschappij aankunnen met hun studieprogramma?
Welk type sollicitant voert dan nog steeds een titel? Is dit compenseren? Benadrukken? Misschien. Zijn recruiters hiervan onder de indruk? Ik neem aan van niet, omdat een titel nog niets zegt over het hebben van een diploma. Dit zal toch echt gecontroleerd moeten worden, of er nou Dr. of Drs. boven staat. Een titel krijg je na jarenlang hard werken, maar niet iedereen heeft dat er voor over of bereikt het vereiste resultaat. Maar wie zet nou NN-Drs voor zijn naam? Net-Niet-Drs!
Hoi Wim. Grappig. Uitgerekend in deze blog met oa de mededeling dat we als Nederland het niet slecht op gebied van studie doen, is het tweede woord een uitglijer…Verdient ipv verdiend (lees eigenlijk: je hebt em verdiend)…AU!
Maar afgezien hiervan laait de discussie over het gebruik van titels weer op. Ik ken een manager met HBO die WO-ers aanstuurt. Hij wordt op handen gedragen maar voelt zich ongelijk aan hen en gaat alsnog zijn Master halen terwijl zijn onderschikten daar totaal niet om malen.
Ik onderschrijf dat controle een noodzaak is. Op Linkedin gebruikt een dominee met alleen bijbelschool de ondertekening Dr ipv Ds. Wellicht een typefoutje maar wel een met een enorme impact. Misschien is deze slordigheid exemplarisch over hoe er over het algemeen over titels wordt gedacht en heb je gelijk: tegenwoordig maakt wat je doet meer indruk dan het titeltje.
Een manager (zelf Drs.) zei eens tegen me: een titel betekent voor mij alleen maar dat je goed kan leren!
@Inze thanks, ik zeg ook niet dat ik ook maar iets aan mijn opleiding heb gehad -:)en verbeteringen graag, ik mag zeker wat scherper zijn. Dank voor de toelichting. Mooi verhaal. Misschien gaat de Drs ook nog reageren of is het Dr Dominee?