Er is geen klik (deel 2)
In de blog voor mijn vakantie schreef ik over het niet aanwezig zijn van “De Klik” (#Deklik). Rik de Lange tipte mij over het scriptum psychologie De eerste indruk van Roos Vonk, waar zij een wetenschappelijke beschrijving geeft van dit fenomeen. Gelukkig had ik er niet de hele week voor nodig, maar het bracht me wel enkele nieuwe inzichten. Meer aha-erlebnissen, maar zeer goed om weer eens mee geconfronteerd te worden.
Laten we aannemen dat de klik bepaald wordt binnen enkele seconden. Daarmee is de klik een synoniem voor de eerste indruk. En zoals de Amerikanen zeggen, you never get a second change for a first impression. Gelukkig zijn er altijd nog indrukken 2, 3 en zo verder, maar de eerste indruk is wel veel bepalend. Zeker omdat, aldus Roos, tijdens het gesprek wat volgt op deze eerste kennismaking er meestal een selffulfilling prophecy ontstaat. De vragen gaan die richting op waar de verwachting ligt.
Het gesprek kan dan uiteindelijk 2 kanten op. Een, de kandidaat vertoont sociaal wenselijk gedrag en laat zich meeslepen met als resultaat, geen klik. Of twee, de kandidaat is tegendraads en gaat zijn/haar eigen verhaal doen. Friedrich Nietzsche heeft in Voorbij goed en kwaad geschreven dat wanneer wij onze mening over iemand moeten herzien, wij hem/haar dit ongemak zeer kwalijk nemen. Anders gezegd, de kans op geen klik is ook hier erg groot.
Wat te doen? Niet veel blijkt uit een voorbeeld wat Roos aanhaalt. Uit een onderzoek blijkt dat als mannen moeten kiezen tussen verschillende vrouwelijke kandidaten, zij een sterke voorkeur hebben voor aantrekkelijke dames. Vrouwen wijken hier niet van af en kiezen ook de meest aantrekkelijkste man, al hoewel zij iets minder uitgesproken zijn. Gaat het om een kandidaat van dezelfde sekse, dan is er bij de man geen voorkeur. Vrouwen kiezen dan echter systematisch voor de minst aantrekkelijke vrouw! Waar ik dan weer vragen bij krijg, in z’n onderzoek, is wie bepaald nou wie aantrekkelijk is of niet, is dat weer “De klik”?
Wellicht is het juist de kunst die vraag te stellen die anderen niet(durven) stellen, waardoor (is mijn ervaring) juist die openheid ontstaat waardoor je wellicht ook tot andere inzichten komt…..
Aantrekkelijkheid heeft mijns inziens weinig te maken met ‘de klik’. Je kunt een klik hebben met iemand die spontaan, open en aardig is, terwijl je die persoon lichamelijk helemaal niet aantrekkelijk hoeft te vinden. Voor wat betreft de keuze van vrouwen voor een vrouw vind ik Roos Vonk erg kortzichtig; ze heeft het hier met name over de onzekere vrouwen. Heb je een sterke persoonlijkheid voor je, dan zal die je beoordelen op je kunnen en niet of je minder aantrekkelijk bent.
Ramona, mijn liefde voor de psychologie is niet erg groot, vooral omdat deze wetenschap voor een groot gedeelte is gebaserd op statistieken en er nooit iemand echt gemiddeld kan zijn, moet ik in deze toch wel opkomen voor Roos. Ze schrijft niet haar mening op, maar verwijst naar een onderzoek, dus lijkt het me wel betrouwbaar. Daarbij geef je aan dat je een klik kunt hebben met iemand die spontaan, open en aardig is. Dit lijkt me eerder een bevestiging dat dit juist als aantrekklijk wordt gezien, misschien dat je aantrekkelijk en mooi/kanp door elkaar haalt. Dat is namelijk weer een mening -:)