Gegoogled en gevonden

Solliciteren met je perfecte profiel

Je zet foto’s en krabbels op Hyves, speurt MySpace af naar nieuwe bands en twittert om snel te laten weten wat je doet… Waar ben je online niet te vinden? Er is wel één nadeel: ook vreemden kunnen je volgen.

Je hebt ‘m gevonden: De Ideale Baan. Je schrijft de brief van je leven en natuurlijk word je uitgenodigd voor een gesprek. Ook dat verloopt fantastisch. Ze zijn onder de indruk van je ideeën en lachen om je grapjes. Het kan haast niet meer fout gaan. Maar dan krijg je het telefoontje waar je al de hele middag op wacht. Je hoort: afgewezen. Waarom? Blijkt dat ze je Hyves-profiel hebben gecheckt en niet écht gecharmeerd waren van je foto’s in de kroeg en krabbels over geskipte lessen.

Maar voordat je nu als een gek je online profielen op zegt… Er zitten ook voordelen aan. Jacco Valkenburg, recruitment manager en gespecialiseerd in solliciteren via websites als Hyves, LinkedIn, Twitter en YouTube, is ervan overtuigd dat je je profielen juist kunt inzetten in je zoektocht naar een baan of stage. Jacco: ‘Ga er maar vanuit dat je bent gegoogled als je ergens op gesprek gaat. Door degene met wie je het gesprek hebt, door je eventuele leidinggevende, of zelfs door nieuwe collega’s. Het is dus belangrijk om aansprekende profielen te hebben.’ Jacco’s boek ‘Solliciteren via LinkedIn’, dat samen met loopbaanadviseur Aaltje Vincent is geschreven, verschijnt in oktober. Speciaal voor TKMST selecteerde hij alvast wat tips. Doe er je voordeel mee!

Do’s:

  1. Veel bedrijven zijn aanwezig op Hyves, Facebook en LinkedIn, dus zorg dat ze jou kunnen vinden! Word lid van deze sites en maak je profiel zo compleet mogelijk.
  2. Bouw je netwerk uit door mensen toe te voegen. Als je mensen uitnodigt die je niet kent, maak dan duidelijk waarom je dat doet. Vervang de standaardtekst van de websites en maak je uitnodiging persoonlijk, zakelijk en origineel!
  3. Ga op zoek naar mensen aan wie je wat kunt hebben. Wil je bijvoorbeeld op de marketingafdeling van Coca Cola werken, zoek dan iemand die daar al werkt en vraag informatie, via e-mail of zelfs door een afspraak te maken. Nog een voordeel: als jij een goede indruk maakt, kan die persoon jou later weer ergens aanbevelen!
  4. Toon lef. Het lijkt misschien eng om zomaar iemand te mailen die je helemaal niet kent, maar het is wel de manier om je te onderscheiden van al die andere mensen die een baan of stage zoeken.
  5. Voordat je mensen benadert: denk na over waar je wilt werken. Wat voor functie wil je? Bij wat voor bedrijf? In welke plaats?
  6. Ga je ergens solliciteren? Vermeld je LinkedIn-pagina ook op je cv. Daar kun je veel meer informatie over jezelf kwijt.
  7. Maak een Twitter-profiel aan en volg mensen van wie jij vindt dat ze een interessante baan hebben eens een tijdje. Je krijgt inzicht in wat iemand zoal bezighoudt en als je dan op sollicitatiegesprek mag komen voor een stage of baan in die richting, blijk je al veel te weten van wat er allemaal speelt binnen zo’n bedrijf!
  8. Creatief aangelegd? Maak een aansprekend (én serieus!) YouTube-filmpje waarin je jezelf bekend maakt. Zet dit vervolgens ook op één van je profielen, zodat het goed zichtbaar is.

Tip: Google af en toe je naam en kijk wat de hits zijn. Bedrijven vinden liever je LinkedIn-pagina of eigen website bovenaan, dan sportuitslagen, suffe baantjes of een lidmaatschap van een vage vereniging.

Dont’s:

  1. Denk goed na voordat je foto’s online zet, waarvan je eigenlijk niet wilt dat iedereen ze ziet. Dus die foto die om 4 uur ’s nachts in de discotheek is gemaakt of die rare vakantiefoto: pas ermee op.
  2. Hetzelfde geldt voor krabbels en ‘wiewatwaars’…
  3. LinkedIn is echt bedoeld voor werkgerelateerde zaken. Op Hyves of Facebook kun je misschien nog wel een grappige profielfoto plaatsen, op LinkedIn is dit geen succes.
  4. Stuur niet zomaar iedereen een uitnodiging om je netwerk uit te breiden. Als je bijvoorbeeld op LinkedIn een paar keer geweigerd wordt, kan je profiel geblokkeerd worden.
  5. Val niet met de deur in huis als je iemand wilt benaderen. Dat kan opdringerig overkomen. Toon interesse en vraag eerst om algemene informatie.
  6. ‘Spam’ niet met berichten. Het is prima om mensen te laten weten dat je op zoek bent naar een baan of stageplaats, maar mail ze niet elke dag.
  7. Actieve Twitteraar? Pas op met wat je online zet. Schrijf niet dat je geen zin had om naar je werk te gaan, terwijl je je net ziek hebt gemeld bij je baas… Grote kans dat het uitkomt!

DE WERKNEMER

Victor Romijn (28), communicatiewetenschapper:

“Toen ik in juni 2008 afstudeerde, begon net de economische crisis, waardoor een baan vinden erg lastig was. Ik zocht overal, ook Hyves hield ik goed in de gaten. Op een middag zag ik daar een advertentie van een klein online marketingbureau. Ik stuurde meteen een kort mailtje, maar heb niets aan mijn Hyves-profiel veranderd. Twee dagen later mocht ik op gesprek komen, ik werd meteen aangenomen! Inmiddels werk ik er niet meer, maar door Hyves ben ik dus wel mooi aan mijn eerste baan gekomen. Mijn tip? Zet je Hyves- en Linkedin-pagina ook op je CV. Bedrijven checken het toch wel, dus dan kan je ze net zo goed een handje helpen.”

Auteur: Pauline Dekhuijzen
Verschenen in TKMST oktober 2009

Gastblogger

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Recruiting Roundtable over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet (@jaccov) of mail naar Jacco Valkenburg.

Gastblogger has 51 posts and counting. See all posts by Gastblogger

Eén gedachte over “Gegoogled en gevonden

  • 27/10/2009 om 21:40
    Permalink

    Wanneer je ergens solliciteert, dan mag je er van uit gaan dat jouw online geschiedenis wordt gecheckt. Maak daarom zelf ook gebruik van het web! Hier kan je uitvinden wat er over het bedrijf wordt geschreven, wat de ervaringen zijn van (ex)werknemers en klanten. Daarnaast is het ook altijd de moeite waard om te kijken wat je kan vinden over de personen met wie jij het gesprek hebt. Wat achtergrondinformatie is altijd goed om het gesprek op gang te krijgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.