Het belang van de juiste plek
Ambitie is tegenwoordig het toverwoord. Iedereen heeft en toont ambitie en wil hogerop. In de basis is hier natuurlijk niets mis mee. Jezelf ontwikkelen en niet jarenlang op een hetzelfde niveau blijven werken is een goede zaak. Soms is het echter ook verstandig om pas op de plaats te maken. Los van het niveau van de werkzaamheden eens bedenken of je op de juist plek zit. Is dit wat ik wil en zit ik echt goed in mijn vel?
Dit is belangrijker dan je wellicht in eerste instantie denkt. Wanneer werknemers niet op hun plek zitten kan dit veel stress tot gevolg hebben. Negatieve gedachten hopen zich op en uiteindelijk zal dit een hele negatieve invloed hebben op het functioneren. Wanneer het eindpunt een burnout is kan dit zelfs permanent schadelijke gevolgen hebben en is het nog maar de vraag of en wanneer die persoon weer op zijn niveau komt. Waar dit dus in eerste instantie een probleem lijkt van de werknemer is het ook zeker een probleem voor de werkgever. Een derde van de beroepsbevolking kampt met burnoutklachten. Dit betekend dus dat 33% van de werknemers problemen heeft met stress en absoluut niet optimaal functioneert. Als je bedenkt dat het nog altijd de mensen zijn die een bedrijf maken of breken kun je wel nagaan hoeveel invloed dit heeft.
De werkgever heeft grote invloed op het stressniveau van de werknemer. Een goede werkgever kan de stress verminderen zodat de prestaties omhoog gaan. Het is dus belangrijk om het gesprek op te houden over dit onderwerp. Wellicht is iemand heel goed in zijn werk, maar niet geschikt om leiding te geven. Dan is het dus ook geen goed idee om een promotie te geven richting een leidinggevende functie. Wanneer er een vermoeden is dat iemand niet op zijn plek zit is het belangrijk om eventuele symptomen in de gaten te houden. Een burnout komt niet uit de lucht vallen. Er gaan meestal jaren van stress aan vooraf. Dit is meestal goed af te lezen van de houding en het gedrag van de werknemer. Gedraagt een medewerker zich rustig of is deze altijd gehaast met een angstige blik in de ogen? Vraag eens hoe de nachtrust verloopt en of hij of zij het werk van zich af kan zetten thuis. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld aangeeft dat elke vakantie begint met één of twee dagen ziek dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen.
Wanneer deze symptomen zich voordien is het noodzakelijk om actie te ondernemen. Ga direct in gesprek met de werknemer. Welke zaken geven hem of haar stress? Wellicht kunnen er taken aangepast worden of is de werknemer beter op zijn plek ergens anders in de organisatie.
Een gastblog van Ronald Nico. Ronald heeft na een zware burnout de website stressplein.eu opgericht. Op deze website kunnen lotgenoten ervaringen delen en zijn tips te vinden voor mensen met stress of een burnout.