Kraken of maken social media je carrière?
Internet, en vooral social media, hebben ons leven veranderd. Via internet kan een werkgever gemakkelijk heel wat persoonlijke en professionele informatie over je terugvinden en dat kan een invloed hebben op je carrière. Een werkgever vindt op social media niet alleen elementen die van jou de perfecte kandidaat voor hun bedrijf maken, maar misschien ook minder positieve informatie. De informatie die over jou op social media staat, kan je carrière dan ook maken of kraken. Wij geven je enkele tips.
Werkgevers googelen je naam
Steeds vaker besteden werkgevers aandacht aan de online reputatie van hun (toekomstige) werknemers: je online leven en gedrag, foto’s, video’s of opmerkingen op social media kunnen bepalen of je een job al dan niet in de wacht sleept. Je carrière kan er dus van afhangen. Je kan dan ook maar beter voldoende aandacht besteden aan wat je online plaatst.
Hoewel het checken van persoonlijke informatie op social media en referenties zonder uitdrukkelijke toestemming van de kandidaat bij wet verboden is, wordt dit toch regelmatig gedaan (35% van Europese werkgevers trekken kandidaten na via internet, dat blijkt uit een StepStone onderzoek over aanwervings- en sollicitatiegedrag 2010-2011). Niets verbiedt de werkgever om na te gaan op welke werkgerelateerde evenementen je aanwezig was en welke uitspraken je daar eventueel deed. Ook die aspecten zijn natuurlijk belangrijk voor je carrière.
Wat staat er over jou op social media?
Om je reputatie en bijgevolg je carrière te beschermen, ga je eerst na welke informatie er over jou circuleert op social media. Soms is het zelfs aangeraden om hiervoor een professioneel onderzoeker in te schakelen.
Maakte je misschien “ongepaste” uitspraken tijdens een persconferentie of durf je wel eens een controversieel onderwerp aansnijden? Wat denken ex-werkgevers en collega’s over je persoonlijkheid en je prestaties? Kreeg je ooit te maken met justitie? Heel wat elementen die je carrière kunnen maken of kraken liggen online te grabbel.
Zodra je je bewust bent van wat je online reputatie inhoudt, kan je de nodige stappen ondernemen om je reputatie eventueel bij te sturen. Is er foutieve of compromitterende informatie te vinden? Op een website of op social media? Contacteer dan de webbeheerder of diegene die het online heeft geplaatst met de vraag deze informatie te verwijderen. Laat social media je carrière niet kelderen!
Hoe bescherm je je reputatie op social media?
Enkele tips om je reputatie te beschermen op social media sites en bij het online publiceren van informatie:
- Wees discreet over wat je online zet op social media. Wat je publiceert, zal altijd online blijven. Als je dus niet wil dat je toekomstige werkgever bepaalde informatie ziet die je carrière kan schaden, publiceer ze dan niet.
- Zeg of doe niets op social media dat je ook in het echte leven niet zou doen of zeggen.
- Lees de privacy policy van social media websites en gebruik de privacy instellingen die beschikbaar zijn.
- Geef alleen vrienden toegang tot je informatie door de privacy settings in te stellen van de social media sites die je gebruikt.
- Bescherm je wachtwoord en zorg ervoor dat je iemand echt kent voor je hem/haar toevoegt aan je vriendenlijst. Aanvaard geen uitnodigingen van mensen die je niet echt kent. Denk steeds aan de invloed die eventuele reacties van deze mensen op je carrière kunnen hebben.
- Bescherm je eigen privacy op social media en die van je vrienden. Vraag hun goedkeuring voor je iets over hen publiceert.
- Controleer wat je vrienden over jou zeggen en publiceren op social media. Zelfs als jij voorzichtig bent, kunnen je vrienden nog altijd dingen online plaatsen die slecht zijn voor je carrière.
Zet de online wereld naar je hand
Social media sites zoals Facebook en Twitter kunnen je carrière ook positief beïnvloeden als je je altijd professioneel voorstelt en gedraagt. Als je voorzichtig omspringt met je gegevens en uitspraken, wekt dit vertrouwen en respect op.
Wat dacht je van een eigen website? Een webpagina waarop je je profiel, portfolio en werkervaringen post. Je kan een blog starten over de sector waarin je werkt of verwijzen naar interessante informatie en onderzoek binnen je vakgebied. Op die manier kan je online aan je carrière werken. Voorzie een link naar je persoonlijke website op social media sites en plaats eventueel ook een link in je e-mail handtekening.
Reageer bewust en gevat op informatie die belangrijk is voor je carrière op social media en zorg hierbij dat je professionaliteit, integriteit, ethiek, vakkennis en ervaring opvallen.
Met dank aan Stepstone.be voor deze bijdrage.