Is Louis van Gaal een goede recruiter?

Vermoedelijk is niet de arbeidsmarkt maar het WK voetbal het belangrijkste gespreksonderwerp van de komende weken. Net als voor uw sollicitanten bij hun sollicitaties is de vraag de komende weken: worden we nummer 1 of vallen we in de eerste ronde af?

Of ons elftal succesvol zal zijn is natuurlijk moeilijk te voorspellen al probeert half Nederland dat wel. Het succes hangt af van vele zaken. Tijdens het toernooi kan Louis van Gaal niet veel meer doen dan coachen. Het succes zit hem vaak in de voorbereiding. En bij Louis van Gaal was dat zonder twijfel de samenstelling van de uiteindelijke selectie: de recruitmentfase.

Volgens Johan Cruyff zit er te weinig ervaring in het team. Misschien is Louis ook in de verleiding gekomen om vooral de High Potentials te willen. We zullen het zien. Teveel vedettes is ook niet goed.

Hoewel er maar een paar Nederlandse voetballers tot de miljoenenverdienende internationale top horen had Louis van Gaal ruime keus. Er zijn in ook in de Nederlandse ere- en eerste divisie ruim voldoende voetballers om een elftal uit samen te stellen. En ook hier is het verschil tussen een international en eredivisie speler kwalitatief niet groot. Salaristechnisch gezien wel.

Dus op voetbaltechnische kwaliteiten en de plek op het veld kon Louis de Recruiter kiezen. Dan gaat het vervolgens natuurlijk ook om competenties in het voetbal: winnermentaliteit, stressbestendigheid, teamgeest en discipline. Hoe Louis de kandidaten scoort op deze competenties weet ik niet. Ik vermoed niet dat er spelersbussen vol naar een of ander assessmentcentrum zijn gereden. Louis gebruikt de standaard recruitment tools nauwelijks. Geen motivatiebrief met CV. Ook geen uitgebreide serie sollicitatiegesprekken met moeilijke vragen. Met de meeste voetballers zouden dat ook hele korte gesprekjes zijn geweest.

Louis van Gaal gebruikt wel een ander instrument dat de reguliere recruiter nu weer nauwelijks gebruikt: scouting. Louis en zijn assistenten hebben vele nationale en internationale wedstrijden bekeken om hun Oranjekandidaten te selecteren. Een heel goed instrument eigenlijk want daar gaat het om: hoe presteren ze op het veld. Nog een kort kleedkamergesprekje erbij en vervolgens wordt op basis van meerdere observaties en de ideale samenstelling van het team de keuze bepaald.

En dan is het afwachten. Komen we bij de laatste drie dan vinden we allemaal dat Louis van Gaal een prima recruiter is. Vallen we al snel af, dan hadden 16 miljoen recruiters het ongetwijfeld beter gedaan.

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

2 gedachten over “Is Louis van Gaal een goede recruiter?

  • 17/06/2014 om 18:29
    Permalink

    Mooi gezegd. Volgens mij werkt het ook zo.

  • 18/06/2014 om 10:48
    Permalink

    Grappig artikel: de eerste pot is gespeeld en met klinkende cijfers. Nu de rest nog.

    Persoonlijk denk ik dat Van Gaal een goed gezicht is (en ongetwijfeld een dijk van een trainer), maar onderschat niet wat zijn kracht maakt: een goed team om hem heen. Niet alleen de spelers, juist ook de technische staf. Dat mist een groot deel van de recruiters: te weinig mensen die meedenken, dynamiek in mensen willen zien, kritisch durven (blijven) kijken naar processen etc..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.