(Pre-) employmentscreening, onlosmakelijk verbonden aan werving en selectie
Volgens het CBS was in November 2013, 8.2% (692.000 mensen) van de Nederlandse beroepsbevolking zonder werk. Naar verwachting zal dat aantal in 2014 stijgen naar om en nabij de 9%. Het aantal reacties op vacante functies is in jaren niet zo hoog geweest. Om toch in het enorme aanbod aan reacties op vacatures op te vallen en zich te onderscheiden van de anderen worden sollicitanten steeds creatiever in het opleuken of oppimpen van hun curriculum vitae.
Sla je de krant open zet je de radio aan; je wordt telkens geconfronteerd met berichten over niet integer (laakbaar en deviant) gedrag van medewerkers. De aandacht voor integriteitincidenten heeft over het algemeen invloed op het zorgvuldig opgebouwde betrouwbaarheidsimago van organisaties. Het is het management er dan ook alles aan gelegen om dit tot een minimum te beperken. Om die reden gaan zij ertoe over om integriteit te waarmerken als één van organisatiekernwaarden. Daaruit vloeit het belang van betrouwbare medewerkers bijna automatisch voort.
Dat zijn al twee belangrijke redenen om aandacht te besteden aan het werven en selecteren van betrouwbare medewerkers; het belang van het waarborgen van het integere bedrijfsimago en de creativiteit van de sollicitant. Veel recruiters zijn onvoldoende bekend met de mogelijkheden die hen ten dienste staan. De (pre-) employmentscreening is het geëigende instrument. In de uitvoering daarvan is de laatste jaren veel verbeterd. Met minder inspanning is het mogelijk geworden om nog beter te beoordelen of de sollicitant betrouwbaar is en of diens waarden passen bij de normen en waarden die de organisatie nastreeft.