Tafelvoetbal, glühwein en een paar recruitment processen
Ik hoop natuurlijk allereerst dat iedereen een fijne kerst heeft gehad! Dat je mooie nieuwe herinneringen hebt gemaakt en oude hebt opgehaald. Dat je die momenten met voor jou belangrijke mensen hebt kunnen delen, met elkaar aan tafel of in gedachten.
En dan nu iets met recruitment!
Nadat je de laatste stukjes drooggebakken minibiefstuk rechtstreeks vanaf je veel te vette gourmetstel naar binnen hebt gewerkt gaan we op 3e kerstdag natuurlijk weer hard aan het werk! Nog even een paar dagen knallen tot je weer aan de oliebollen mag. Of kun je toch beter thuis blijven? Heeft het eigenlijk nut om tussen de feestdagen te werken?
Bij mij rijst ieder jaar weer de vraag wat ik in deze periode ga doen. Het is namelijk over het algemeen moeilijk matchen tussen de feestdagen in de technische sector, Kandidaten zijn vaak wel te bereiken maar veel opdrachtgevers sluiten de deuren in deze periode.
Kun je dan helemaal niets doen met de extra tijd in deze rustige periode? Natuurlijk wel!
Zodra je polsen pijn doen van het tafelvoetbal, je klaar bent met het schoonmaken van de koffiemachine en de kerstspullen op kantoor weer opgeruimd zijn kun je bijvoorbeeld eens een aantal recruitmentprocessen onder de loep nemen.
Hoe bereid jij bijvoorbeeld je sollicitatiegesprekken voor?
Het is zo’n beetje het belangrijkste onderdeel van je werk; sollicitatiegesprekken! Maar besteed je daar wel voldoende aandacht aan? Uiteraard weten de meeste van ons wel hoe je een goed gesprek voert maar wat doe je van tevoren? Bereid jij je gesprekken bijvoorbeeld tot in de puntjes voor, gebruik je een structuur of doe je het volledig uit de losse pols? En wat levert jouw werkwijze je op?
Als ik naar mezelf kijk moet ik concluderen dat ik de afgelopen maanden te weinig aan voorbereiding van sollicitatiegesprekken heb gedaan. Ik heb veel goede en leuke gesprekken gehad maar deze heb ik op gevoel en vanuit ervaring gevoerd.
Daar is op zich niets mis mee! Maar ik heb gemerkt dat een gevoel lastig over te dragen is naar collega’s. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een intake formulier is zo’n overdracht van belangrijke informatie veel makkelijker!
Je kan het natuurlijk helemaal dichttimmeren
In een training met als onderwerp sollicitatiegesprekken krijg je veelal te horen dat je alles tot in de puntjes moet voorbereiden:
- Gebruik een intakeformulier met vragen die voor jouw organisatie of opdrachtgever van belang zijn;
- Stel star(r) vragen;
- Gebruik een vaste structuur met een duidelijke kop en staart voor je gesprekken. Hierbij wordt veelal zelfs aangeraden om van tevoren heel bewust een ontspannen praatje te houden om de kandidaat op zijn/haar gemak te stellen.
Als je deze instrumenten goed gebruikt haal je veel meer informatie uit je gesprekken, dat is zeker waar!
Voor mij ligt er echter een risico op de loer. Je kunt namelijk gemakkelijk je spontaniteit verliezen als je al je gesprekken op dezelfde manier gaat vormgeven. En uiteindelijk wil je niet alleen zakelijke informatie inwinnen maar wil je ook graag weten wie iemand is, of diegene ook nog steeds de restjes biefstuk van kerst aan het herkauwen is en wat de persoon tegenover je (of naast je) wel én niet nodig heeft in het leven om iedere dag energiek uit bed te komen.
De gulden middenweg dan maar?!
Toon oprechte interesse in je kandidaat en er rolt vanzelf een goede opening voor je gesprek uit.
Vroeg of laat komt er bijna altijd een mooi bruggetje naar het cv langs en hoef je daar alleen nog maar fluitend overheen te lopen. Train jezelf in het zien en oversteken van deze bruggetjes! Als er in een gesprek geen natuurlijke brug voorkomt bouw je er gewoon zelf eentje, met sturende vragen. Zodra je aan de overkant bent kan een beetje voorbereiding geen kwaad. Mijn tips:
- Vraag 2 casussen uit zodat je helder hebt wat verantwoordelijkheden en taken van je kandidaat zijn geweest in belangrijke situaties;
- Gebruik een intakeformulier om er zeker van te zijn dat je niets vergeet en een goede overdracht kunt doen;
- Gebruik echter géén vaste structuur maar voel het lekker aan! Begin eens bij het eind, dwaal lekker even af of oefen je skills als oprechte grappenmaker. Maak gebruik van je creativiteit, heerlijk toch om gewoon een goed én leuk gesprek te hebben met iemand!
- Vraag na je gesprek altijd hoe de ander het heeft ervaren als persoon. Het is belangrijk het juiste gevoel te creëren als je kandidaten aan je wil binden.
2019
Ik ga in het komend jaar in ieder geval aan de slag met deze manier van werken. In mijn ogen een sterke combinatie van professionaliteit en persoonlijkheid!
Hoe ga jij dit proces het komend jaar vormgeven?
Rest mij nog iedereen een hele fijne jaarwisseling te wensen! Geniet van het feest en de mensen om je heen.
En natuurlijk alvast een succesvol 2019!
Ik sluit mij aan bij jouw idee van een gesprek. Naar mijn mening kom je er dan veel beter achter wie iemand is en wat iemand kan. Het gesprek loopt dan gewoon vanzelf. Een cultuurfit vind ik vaak belangrijker dan wat iemand heeft gedaan en kan, want andere dingen zijn te leren. Ik heb veel liever gewoon écht een leuke nieuwe collega!