Trend: Interactive Video voor HR en Recruitment
Tot voor kort was er bij filmpjes slechts sprake van eenrichtingsverkeer. Starten en kijken maar. Interactive Video doorbreekt dit en hierdoor kan de kijker zelf filmpjes besturen. Maar, welke voordelen en toepassingen biedt interactieve video?
Interactive Video werkt eigenlijk vrij eenvoudig. In het filmpje worden verschillende elementen clickable. Dit kunnen buttons, plaatjes of teksten zijn die in het beeld verschijnen, maar ook delen van het filmpje zelf (personen, gebouwen etc.). Afhankelijk van waarop je klikt, link je vervolgens door naar een ander (volgend) filmpje. Het is dus vergelijkbaar met losse internetpagina’s die via links aan elkaar zijn verbonden. Enfin, kijk zelf maar, dan kan je gelijk je kennis over Generatie Y even testen:
Interactive Video wordt een nieuw verkoopkanaal. Je ziet in een filmpje een leuke jas of jurkje; je klikt erop en je kunt zien welk merk de jas is, wat die kost en waar je die kunt kopen. En natuurlijk kan je online de koop ook direct doen. Kijk hier maar: http://www.watchandclick.com/demo.html
Interactive Video biedt verschillende voordelen. Een van de belangrijkste is natuurlijk de mogelijkheid voor interactiviteit: in plaats van het passief kijken, kan de kijker ook wat doen. De kijker als regisseur dus. Dit zal de betrokkenheid (engagement) van de kijker niet alleen verhogen, het geeft ook inzichten in het gedrag van de kijker. Immers, het is traceerbaar waarop de kijker klikt.
Welke kansen biedt Interactive Video voor HR en Recruitment?
Voor Interactive Video zijn verschillende toepassingen binnen HR en Recruitment denkbaar. Er zijn nu nog weinig concrete voorbeelden voorhanden, maar wij kunnen de creatieve geest de vrije loop laten. Neem opleidingen. De ene uitleg past mij beter, dan de andere. Met interactieve video kunnen verschillende leerroutes aangeboden worden. De leerling kiest zelf zijn persoonlijke leerpad. Zo worden opleidingen leuker en effectiever. Helemaal als dit gecombineerd wordt met de ontwikkelingen als game learning en virtual learning.
Ook voor Recruitment zijn toepassingen te bedenken. Zo kan een vacature via een interactieve video in beeld gebracht worden. Potentiële sollicitanten kunnen dan zelf kiezen waar (en in welke volgorde) ze meer informatie over willen hebben. Bijvoorbeeld over de organisatie, de afdeling of de teamleden. En wanneer ik een teamlid aanklik, verschijnt het betreffende LinkedIn profiel en heb ik de keuze om met hem of haar direct te chatten of te skypen.
Interactive Video biedt ook de mogelijkheid om filtering of zelfs een selectie toe te passen. Aan de hand van verschillende vragenroutes kan meer informatie verstrekt of juist verkregen (“wat vind jij het belangrijkste aan een baan?) worden. Dit kan zowel sollicitanten als organisaties helpen om betere keuzes te maken. En natuurlijk is Interactive Video uitstekend te combineren met bestaande ontwikkelingen zoals het video solliciteren.
Nog een paar voorbeelden van interactieve video’s die het bekijken waard zijn: http://www.kpn.com/kpn-legt-uit/alle-instructies.htm. Of http://www.ah.nl/allerhande/#/video/roomsaus-maken-ia/ .
De meetresultaten van de interactiviteit zijn overigens zeer veelbelovend.