Vacatureteksten schadelijk voor organisatie imago?
Ik heb er een tijd geleden al 3 blogs aan besteed, maar er is in de tussentijd helaas nog weinig verbeterd. Dat het schrijven van een vacaturetekst toch een lastig concept is, maken Deloitte en Flynth wel duidelijk. Je kan je als organisatie afvragen of deze vacatureteksten bijdragen aan het imago wat je als organisatie uit wilt stralen naar de markt. Helaas blijken vacatureteksten vaak geen onderdeel van de meestal zo zorgvuldig bedachte en meestal peperdure imago strategie van deze organisaties.
Deloitte was vorige week op zoek naar een corporate recruiter en kwam met de volgende tekst:
“HBO WO niveau, met een afgeronde HBO/WO opleiding (vooropleiding minimaal havo/vwo)”.
Heb je niet al automatisch HBO/WO niveau met een afgeronde opleiding op dat niveau of er is iets serieus mis met het hoger en wetenschappelijk onderwijs? Er bestaat ook een categorie die met een MBO diploma doorstroomt naar het HBO en daarna wellicht nog een WO studie afrondt en dus een HBO/WO niveau en diploma bezitten. Terwijl deze mensen juist heel veel extra competenties bezitten zoals doorzettingsvermogen en discipline, wordt deze categorie kennelijk uitgesloten bij Deloitte. En dat terwijl Deloitte zich met haar “Fair chance foundation” maatschappelijk verantwoord tracht te profileren.
Alleen mensen met 2 tot max 4 jaar ervaring worden gevraagd voor deze functie. Bureauzijde mag, maar weer niet als je bij een uitzendbureau of een detacheringbureau hebt gewerkt. Typische gevallen van uitsluiting en discriminatie. Hele aparte selectie criteria, want de beste recruiter zal maar net bij een detacheringbureau of uitzendbureau werken.
In Utrecht vraagt Deloitte een ervaren junior manager audit. Iemand met 3 tot 6 jaar ervaring in de accountancy. Een junior ervaren manager? Of zouden ze gewoon een controleleider bedoelen? Wat een deceptie als de werkelijkheid toch niet zo indrukwekkend is als de vacaturetekst doet voorkomen.
Dat taal ook een lastig concept is, laat Flynth zien. Zij vragen een manager voor hun vestiging in Amersfoort via Indeed. Op de site van Flynth staat overigens geen enkele vacature vermeld. Een verwijzing naar de werkenbij site zou handig zijn, mocht je niet via de vacature of Indeed de vacatures bij deze organisatie willen bekijken. De hele tekst zorgt voor nogal wat verwarring. De wijze waarop de mogelijke kandidaat wordt aangesproken zou ook zo voor een retailstore kunnen zijn en is bijna denigrerend en arrogant te noemen. Vrij populaire taal voor een toch vrij pittige, zware en verantwoordelijke functie. Het straalt geen enkele autoriteit uit en aangezien het een middelgroot tot groot kantoor betreft, is dit wel wat nodig is om een dergelijk kantoor tjokvol AA’s, RA’s, fiscalisten en WO opgeleide adviseurs aan te sturen. Beide kantoren willen graag commerciële accountants. Zou een klant daar in de huidige tijd nu echt op zitten te wachten? Commerciële mensen die kansen zien hebben doorgaans een ander persoonlijk profiel dan een accountant en dat is maar goed ook. Het is bijna hetzelfde als vragen om een creatieve boekhouder die out of the box kan denken, alhoewel je daarvoor beter bij KPMG kan zijn.
Flynth zegt net even anders dan andere accountantskantoren te zijn. Bij Flynth werk je ook echt voor klanten. Voor wie anders? Andere accountantskantoren hebben geen klanten?
Overigens maakt ook Flynth zich schuldig aan uitsluiting en discriminatie in haar vacatureteksten.
Overigens maakt Crop registeraccountants het helemaal bont met hun arbeidsmarkt uitingen. Zo wordt op de site onder het kopje “werken bij” een onderverdeling gemaakt in 3 categorieën, te weten: ervaren professionals, studenten en vrouwen. Dan wordt daar nog aan toegevoegd; “gelijke kansen voor een ieder”. Kan iemand mij uitleggen waarom vrouwen dan niet in één van de andere categorieën vallen als iedereen toch gelijke kansen krijgt?
Zo moeilijk kan het toch niet zijn, of toch wel?