Recruiters zijn net mensen (83): Van taak naar operatie naar tactiek naar strategie

Ook de tegenstanders van Van Gaal zijn het over een ding eens. Zijn kwaliteiten als trainer staan buiten elke discussie. Nu ligt iedere bondscoach onder een vergrootglas, maar hoe meer uitgesproken je bent, hoe sterker de uitvergroting wordt.

Nu is dat niet alleen zo bij voetbal. Bij veel sporten, maar ook in de politiek en het bedrijfsleven heeft iedereen een mening over leiders. Er wordt meestal niet gekeken naar de prestaties die men levert, maar naar de persoon en het gedrag. Prestaties tellen pas als deze slecht zijn.

Natuurlijk zijn leiders gevoelig voor negatieve sentimenten. Een belangrijke reden waarom leiders  zich niet laten afleiden of erger, stoppen, is visie. Leiders onderscheiden zich omdat ze in staat zijn een punt op de horizon te zetten. Daar gaan we heen en ik zal jullie leiden.

Ze beschouwen het als hun taak om spelers, medewerkers, organisaties, bedrijven of zelfs een land te leiden. Niet gericht op korte termijn resultaten. Niet op het operationele van nu. Niet op het tactische van straks, maar door het neerzetten van een visie. Een strategische visie.

Recruitment is een taak. Het zal ook altijd een taak blijven. Van de ondernemer die zijn eerste medewerker aanneemt tot de organisatie die groeit en waarin de aanstaande leidinggevende een assistent zoekt. Van HR die waakt over de juiste samenstelling van het team tot het aantrekken van jong talent die het bedrijf moet gaan leiden. Deze taak blijkt zo belangrijk dat er een functie uit is ontstaan.

Recruitment gaat over mensen. Mensen zijn de belangrijkste schakel om succesvol te worden.  Om de juiste mensen aan je te binden is visie nodig. Met visie kom je op het terrein van de lange termijn. Het domein van de leiders. Iedereen mens weet dat. En recruiters? Dat zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

4 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (83): Van taak naar operatie naar tactiek naar strategie

  • 02/07/2014 om 16:00
    Permalink

    Ik lees voor ’taak = urgentie’. Namelijk, in iedere werk- denkvorm ligt er in feite een taak?
    Eens ben ik het met de stelling: hoe meer uitgesproken, des te meer onder de vergrootglas. In feite is dat niet alleen bij voetbal, maar is de vergrootglas/aandacht in iedere ’tak van sport’ te vinden wanneer tegen de stroom in – of populair gezegd ‘out of box’- wordt gedacht…

    Het zetten van een punt aan de horizon, de visie (de wat-vraag), is compleet waar. In feite stuur je dan op output. Daar moet nog bij komen de outcome: waarom zetten we dáár de punt aan de horizon neer? De missie! En waarom verandert deze dikwijls? De kunst is om medewerkers zelf naar dat punt te laten verlangen, en zich gaan identificeren met het klantbelang -> organisatiebelang -> eigen belang. Immers, ‘de klant’ bepaalt uiteindelijk waar die stip aan de horizon staat, die – iedere dag weer – verandert.

    Waarom nu taak = urgentie? Iedere dag doen medewerkers, afhankelijk van hun functie en arbeidsomgeving, werkzaamheden op operationeel (wat, dagelijks), tactisch (hoe, projectmatig) of strategisch (waarom, missie en visie) niveau. Deze werkzaamheden zijn gericht op de missie en visie van de organisatie, waarbij voornamelijk de strategische werkzaamheden wederkerig invloed heeft op de visie en missie van de organisatie. Nu kunnen zich zaken voordoen die urgent zijn/lijken (maar niet belangrijk) – denk bijvoorbeeld aan de politieke arena – waarbij de verleiding bestaat om niet conform een organisatievisie te handelen. Urgente taken zijn in feite de grootste bedreiging om af te wijken van de missie en visie.

  • 04/07/2014 om 16:15
    Permalink

    Leiders moeten niet alleen visie hebben, ze moeten ook hun mensen achter hun visie weten te krijgen. Dat laatste is makkelijker als je visie tot succes en enthousiasme leidt. Hoewel het voetbal van Van Gaal tot resultaat leidt bespeur ik nog weinig van enthousiasme (de oranjekoorts loopt nog niet echt op). Waarom zijn we niet enthousiast? Ligt dat aan de leider? Mist die iets?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.