Waarom voetballers geen proeftijd hebben?
Vandaag is bekend geworden dat Alexis Sanchez (Chili) voor 38.000.000 € van Udinese naar Barcelona gaat! Als voetballiefhebber vraag ik me serieus af welke positie hij gaat krijgen, maar daar wil ik het nu niet over hebben. Wat mij meer bezig houd, is waarom voetballers geen proeftijd hebben?
Bij vrijwel elk arbeidscontract geldt een proeftijd van 1 maand, soms 2, zelden geen. Voor veel bedrijven zijn personeelskosten dé, of een van dé, grootste kostenposten van het bedrijf. Bij voetbalorganisaties, de profclubs dan, is dit heel anders. Personeelskosten zijn daar véruit de grootste kostenpost. Denk niet aan 15 tot 20%, maar aan percentages die tot 70 oplopen. Of dit gezond is, hoef je niet te vragen, dat het voorkomt staat vast. Maar waarin verschilt een werknemer van een profvoetballer? Waarom krijgt de een ‘n jaarcontract met proeftijd en de andere niet? Is het de onomkeerbaarheid?
Als Van Nistelrooy van HSV naar Malaga gaat, worden er duizenden shirts verkocht zonder dat hij ook maar 1 wedstrijd speelt. Sponsoren bieden zich aan om maar een glimp op te mogen vangen van deze topspits en de seizoenkaarten zijn niet aan te slepen, nog voordat Ruud zelfs ook maar 1 schot op goal heeft gelost. Laat staan heeft gescoord. Als hij bij de eerste training ballen voor open goal mist en iedere ochtend met een kater aankomt, wordt hij dan binnen 30 dagen op straat gezet?
De economische beslissing een speler aan te trekken is een hele andere dan de (voetbal)technische overweging hem binnen te halen. Hier krijg ik een bekend gevoel. Twee afdelingen die het niet met elkaar eens zijn over wie en wat nu eigenlijk gezocht wordt. Misschien moeten we van iedere nieuwe medewerker shirts gaan verkopen in de kantine? Dan kunnen we ook stoppen met het geven van een proeftijd.
Dat lijkt me overduidelijk, je kunt voetballers in actie zien! Goede scouting zorgt voor de juiste aankopen op het juiste moment, dan weet je “zeker” wat je in huis haalt. Dat kun je met reguliere medewerkers veel minder. Twee sollicitatiegesprekken moeten doorslaggevend zijn of je iemand aanneemt of niet! Hooguit kun je wat toppers in actie zien bij publieke presentaties of netwerkbijeenkomsten.