2 op de 3 werkenden hebben een vaste arbeidsrelatie, en nog meer feitjes…
Afgelopen week is de Flexbarometer gelanceerd, een initiatief van TNO in nauwe samenwerking met de ABU en de vakcentrale FNV met steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Flexleveranciers en inleners van flexibele arbeid kunnen de Flexbarometer raadplegen als benchmark ter ondersteuning van hun bedrijfsstrategie.
Het geeft op interactieve wijze informatie over actuele ontwikkelingen op het terrein van flexibilisering van arbeid, de omvang en positie van flexwerkers en de ontwikkeling daarin. En dat levert interessante meta-data op.
Zo kun je snel opzoeken dat in Nederland gemiddeld 2 op de 3 van de werkenden (8.231.405) een vaste arbeidsrelatie hebben.
En je kunt dit verder verfijnen op sector, bijvoorbeeld de overheid. Hier heeft 92,3% een vast contract!
Werkenden: Alle werkenden
Contracttype(s): Werknemers vaste arbeidsrelatie, Werknemers tijdelijk uitzicht op vast, Werknemers tijdelijk >= 1 jaar, Werknemers overig tijdelijk, Uitzendkrachten, Oproep- of invalkrachten, Werknemers vast geen vaste uren, Werknemers tijdelijk geen vaste uren, Zelfstandigen zonder personeel, Zelfstandigen met personeel/meewerkenden
Sector(en):Overheid
Ter vergelijking, in de sector ‘Overige dienstverlening’ is dat slechts 50,9%.
Tevens zijn de pullfactoren per contract-type werknemer terug te vinden, ofwel de kwaliteit van arbeid naar verschillende aspecten van arbeidsomstandigheden, arbeidsinhoud, arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden. Wil je bijvoorbeeld weten of afstand naar het werk een rol speelt in de top 3 keuze huidige baan? Dan geeft de Flexbarometer snel antwoord en desgewenst ook uitgesplitst op leeftijd, geslacht en opleidingsniveau.
Je bedrijfsbeleid op het vlak van flexibele arbeid kun je afstemmen op de data die wordt ontsloten in het laatste deel van de Flexbarometer. Je kunt inzoomen op verschillende sectoren en zo uitvinden in welke mate flexibele contracten of werktijden in 12 sectoren, zoals de financiële dienstverlening, gemeengoed zijn of niet.
De Flexbarometer baseert de cijfers op de Enquête Beroepsbevolking (van het CBS), de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (het Ministerie van SZW, het CBS en TNO) en de Werkgevers-enquête Arbeidsomstandigheden (TNO en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Onder flexwerk wordt op deze website alle vormen van externe dan wel contractuele flexibiliteit verstaan.