RPO: Recruitment Process Outsourcing

Nu organisaties weer aan groei durven denken kan het aantrekkelijk zijn om verschillende stadia van het recruitment proces uit te besteden  aan een gespecialiseerde partij. Niet alle bedrijven zullen immers bereid zijn om opnieuw te investeren in een recruitment afdeling die bij elke (grote) conjunctuur schommeling weer noodgedwongen opgedoekt moet worden. Het Recruitment Process Outsourcing (RPO) model maakt gebruik van schaalvoordelen om administratieve kosten te beperken in combinatie met een uitstekend strategisch, tactisch als operationeel proces. RPO is een alternatief waarvoor ook inmiddels steeds meer interessante hybride opties beschikbaar zijn.

Wat is RPO?

RPO staat voor “Recruitment Process Outsourcing”. De situatie waarbij de opdrachtgever enkele of alle wervingsactiviteiten uitbesteedt aan een externe dienstverlener. Deze opereert als een intern recruitmentbureau. RPO dienstverlening kan zowel op kleine als op grote schaal plaatsvinden. Van enkel het afhandelen van sollicitaties tot en met het opstellen van de complete recruitmentstrategie, waarbij zowel de wervingstechnologie als de methodes en rapportages van de werkgever worden overgenomen. [bron: OTYS]

De Recruitment Process Outsourcing Association (RPOA) hanteert een iets nauwere definitie waarbij een RPO leverancier het gehele interne recruitment proces, van vacature intake tot onboarding, overneemt.

Soms word ook wel de term Managed Recruitment Service gebruikt. Persoonlijk gebruik ik deze term exclusief voor het insourcen van een complete recruitment afdeling bij een bedrijf. Ofwel waarbij het personeel en de gehele uitvoer onder verantwoordelijkheid van een externe leverancier valt. Het verschil met RPO is dat recruiters ook op een andere locatie dan de opdrachtgever kunnen zitten. In beide gevallen echter denken kandidaten met iemand van het bedrijf, de vacaturehouder, te spreken.

De voordelen van RPO zijn:

  • Snellere doorlooptijden door het stroomlijnen van het recruitment proces
  • Verbeteren kwaliteit instroom nieuw personeel, met name door snelle opvolging en effectieve (web)marketing
  • Kostenreductie omdat gebruikt wordt gemaakt van schaalvoordelen, flexibele contracten en jarenlange recruitment expertise van de RPO leverancier
  • Beschikbaarheid van management rapportages door meer gebruik te maken van technologie

Waar moet je op letten bij RPO?

De kwaliteit van RPO wordt, zoals altijd in recruitment, bepaald door de Recruiter(s) die er uitvoer aan geven. Organisaties doen er daarom verstandig aan om bij de selectie van de RPO leverancier factoren als kosten, kwaliteit, doorlooptijd, technologie en het selectieproces met elkaar te vergelijken.

Uit onderzoek van de Executive Board blijkt dat er 6 redenen zijn aan te wijzen wanneer RPO niet aan de verwachtingen voldeed of onvoldoende resultaten oplevert:

  1. Geen betrouwbare ROI calculatie vooraf
  2. Onvoldoende betrokkenheid van organisatie
  3. Selectie van RPO leverancier is gebrekkig
  4. Slechte planning en uitvoer naar de nieuwe situatie (verandermanagement)
  5. Onvoldoende kennis en ervaring om RPO te beheren: de leverancier heeft onvoldoende resources of de organisatie heeft niet de capaciteit om de leverancier goed te managen.
  6. Ontoereikend beoordelen welke stadia van recruitment het meeste potentieel hebben uit te besteden om zo de meeste waarde te genereren.

Steeds meer bedrijven overwegen recruitment (gedeeltelijk) uit te besteden vanwege de voordelen. Essentieel is dat men weet wat de knelpunten zijn in het recruitment proces zodat de doelstellingen van RPO duidelijk geformuleerd kunnen worden. Bijvoorbeeld is het doel een kostenbesparing? Weet dan wat de huidige kosten zijn. Snellere doorlooptijd? Idem dito. De lessen die men kan leren van organisaties die ervaring hebben met RPO is dat alleen een goed doordacht recruitment strategie en plan succesvol kan zijn op de langetermijn.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

2 gedachten over “RPO: Recruitment Process Outsourcing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.