Werkzoekenden raadplegen liever vacaturesites dan hun (online) netwerk

Er zijn vele manieren om in beeld te komen bij bedrijven als werkzoekende. Loopbaanadviseurs adviseren om zoveel mogelijk het eigen (online) netwerk in te zetten hiervoor. Desondanks gebruiken anno 2013 werkzoekenden vaker vacaturesites en kranten om nieuw werk te zoeken. Een kwart van de werkzoekenden in Nederland gebruikt social media om actief op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Zij zetten social media minder in om in beeld te komen bij bedrijven of om zelf werkgevers te vinden.

Dagblad vaker gebruikt dan social media

Dit is een van de conclusies die te halen zijn uit het meest recente Arbeidsmarkt Gedrags-Onderzoek  (AGO) onder 5.416 respondenten. Zo’n 27% van de Nederlandse Beroepsbevolking (NBB) zegt het dagblad te gebruiken om zich te oriënteren op nieuw werk. Dat is net iets meer dan social media dat door 25% ingezet wordt, of zegt te gaan gebruiken, om te zoeken naar banen.

De vele andere mogelijkheden die social media bieden in de oriëntatie-, identificatie- en selectiefase zijn tevens onvoldoende bekend of worden spaarzaam toegepast (in een volgende blog meer hierover).

Werkzoekenden gaan naar vacaturesites

Van de actief werkzoekenden, zie tabel hieronder, gebruikt 67% vacaturesites om banen te vinden en deze bron staat met stip bovenaan van de meest gebruikte bron om vacatures te vinden. Toch opvallend, 1 op de 3 geeft aan vacaturesites niet te gebruiken!

Dat werkzoekenden vooral traditionele manieren blijven gebruiken om nieuw werk te vinden blijkt weer. Ondanks dat werk vinden via Social Media veel in het nieuws is geweest de afgelopen jaren, en LinkedIn de meeste vacatures van directe werkgevers bevat, scoort dit wervingskanaal niet hoog en is hekkensluiter in de top 10.

Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek 2013 – Gebruik van wervingskanalen

Bij deze de resultaten van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek  (AGO) onder 913 actieve baanzoekers, met dank aan iG! om deze als eerste te mogen publiceren.

Vraagstelling aan actief werkzoekenden: Hieronder staan verschillende kanalen die u zou kunnen gebruiken bij het zoeken naar een nieuwe baan. Kunt u aangeven welke belangrijk zijn voor u als u op zoek zou zijn naar een nieuwe baan?

Wervingskanaal

NBB

Actief werkzoekenden

Vacaturesite

53%

67%

Open sollicitatie

40%

43%

Uitzendbureau

33%

44%

Bekenden/netwerk

33%

33%

UWV

32%

44%

CV uploaden in databank van een vacaturesite

31%

48%

Dagblad/de krant

27%

24%

Social media

25%

27%

Huis-aan-huisblad/lokale weekkrant

23%

29%

Zoekmachine/search engine

23%

30%

Interne vacature(s)

22%

19%

Bedrijvensites

20%

23%

Werving- en selectiebureau

19%

26%

Binnenlopen/bellen naar een bedrijf

17%

17%

E-mail service (Job agent)

16%

31%

Banenbeurs/carrièrebeurs

13%

17%

Advertentie in winkel/etalage

12%

14%

Vakblad of tijdschrift

11%

10%

School

10%

9%

Reïntegratiebedrijf

9%

11%

Bedrijfspresentatie/open dagen

8%

10%

NBB = Nederlandse BeroepsBevolking

Aaltje Vincent, loopbaanadviseur en co-auteur van Solliciteren via LinkedIn, hierover: “Ik herken dit gedrag helemaal. Vacaturesites, het uitzendbureau, UWV en open sollicitaties hoor ik vaak als eerste kanalen waarop men terugvalt als men hun baan verliest. Echter, goed geïnformeerde werkzoekers weten dat de mensen die nu het werk doen, dat jij wilt doen, het eerst weten dat er een nieuwe collega nodig is. Slim netwerken in je vak, ook via social media als LinkedIn, zorgt ervoor dat je bij hen, ook bij het ontstaan van de vacature, in het vizier staat en gevonden wordt.”

Hoe gebruiken werkzoekenden social media?

In een volgende blog meer over het gebruik van Social Media door werkzoekenden met onder andere welke arbeidsmarktgerelateerde activiteiten men minimaal 1 keer per maand op social media onderneemt.

Verantwoording en toelichting

Het AGO werd ingevuld door 913 actieve baanzoekers, van de 5.416 respondenten onder de Nederlandse Beroepsbevolking (NBB), in mei en juni 2013. Let op: er is onderscheid gemaakt tussen actief-, latent- (met n=2278) en niet-werkzoekenden in het onderzoek onder de NBB.

Dit kwartaal heeft men een deel van de ‘vrije’ vragen ingeruimd om het social media gebruik en effectiviteit in kaart te brengen. Dit mede naar aanleiding van kritiek van dit blog op de conclusies die eerder werd getrokken: “Social media nauwelijks gebruikt om in beeld te komen bij bedrijven”. De vragen en antwoorden waren dit keer sterk uitgebreid, lees het artikel “Het effect van social media op het zoekgedrag van sollicitanten”, om het effect van social media en het zoekgedrag van sollicitanten beter duiden.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

7 gedachten over “Werkzoekenden raadplegen liever vacaturesites dan hun (online) netwerk

  • 17/07/2013 om 08:48
    Permalink

    Het zou interessant zijn om hiertegenover het perspectief van het bedrijf te plaatsen. Welke kanalen zien zij als het meest effectief?

  • 17/07/2013 om 10:25
    Permalink

    @Bart Hier zijn een redelijk aantal onderzoeken over. Een onderzoek van LinkedIn onder recruiters (met een LinkedIn profiel) dat gisteren op dit blog is gepubliceerd geeft een antwoord op je vraag voor sleutelposities:

    Deze lijst van LinkedIn acht ik echter weinig betrouwbaar omdat dit meer onderbuikgevoel lijkt te zijn. Ik ken ook weinig organisaties die de kwaliteit van nieuw personeel meten. Degene die het wel doen zien vaak dat een goed college recruiting program, goede nieuwe medewerkers oplevert (outperformers). Recruitment agencies daarentegen leveren net zoveel outperformers als underperformers. Zie de resultaten van het onderzoek van Philips USA.

  • Pingback:Onderzoek: welke wervingskanalen gebruiken werkgevers? | Recruiting Roundtable Nederland

  • 26/07/2013 om 17:21
    Permalink

    Dank je Jacco voor het interessante artikel. In hoeverre spelen leeftijd en opleidingsniveau van de respondenten eventueel nog een rol?

  • 29/07/2013 om 11:57
    Permalink

    @Jacco; Merci

  • 06/08/2013 om 21:55
    Permalink

    wat ik vaststel (niet algemeen, maar toch vaak in Vlaanderen) binnen de werking bij Alexander Calder Arbeidsintegratie is dat mensen met een lagere scholing vaker “klassiek” zoeken (dagbladen en de gekende vacaturesites) en dat zij minder snel de weg vinden naar een job via social media, hoewel we hen (mede op basis van cijfers uit allerhande onderzoeken) proberen diets te maken dat recruiters die kanalen net wel (meer en meer) inzetten in hun zoektocht. Ik stel ook vast dat hoger opgeleiden de social media meer én gerichter gebruiken. Ik stel ook vast dat ook werkgevers hierop inzetten, maar dan ook net gericht naar ‘hogere’ profielen, of ziek ik dat fout?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.